• Ana Sayfa
  • Amazon'da Nasıl Mağaza Açılır?
image
image
image

Amazon'da Nasıl Mağaza Açılır?

E-ticaret girişimcisi olarak tabi ki daha büyük kitlelere hitap etmek istersiniz. Böylece ürünlerinizi kitlelere ulaştırabilir ve satışlarınızı artırabilirsiniz. E-ticaret sektörünün dünyadaki en popüler platformlarından birisi olan Amazon, Türkiye'ye özel platformu ile satıcıları alıcılarla buluşturmaya başlayalı çok bir zaman olmadı. Ancak şimdiden popülerliği oluşmuş durumda ve Türkiye'de de hatırı sayılır bir alıcı kitlesine hitap ediyor.

Amazon'da Kimler Mağaza Açabilir?

mağaza açmak

Her pazaryeri platformunda olduğu gibi Amazon'da da satıcılar için belirli prosedürlerin olduğu bir mağaza açılış süreci bulunuyor. Her ne kadar farklı e-ticaret platformlarının kendilerine özgü kuralları olsa da temelde hepsi aslında aynı isteklerin farklı versiyonlarına sahip.

Amazon’da mağaza açmak için yasal ve vergi mükellefi olduğunuz bir şirkete sahip olmanız gerekiyor. Anonim şirketi, limited şirketi veya şahıs şirketi olduğunuzu belgelemelisiniz. Yasalar gereği vergi mükellefiyeti olan şirketlerin satış yapabileceğini hatırlatmamıza gerek olmadığını düşünüyoruz. Bu nedenle girişiminiz için ilk şartlardan birisinin bir şirket sahibi olmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Amazon Satıcı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Amazon, satıcılar için oluşturduğu sayfası ile satıcı başvurularında mağaza açmak isteyenlerin bilgilenmelerini sağladığı bu sayfaya göz atabilirsiniz. Amazon’da satıcı başvurusu yapabilmeniz için öncelikle belirli bir satış stratejisine sahip olmalısınız. Yetkili bayi ya da marka sahibi bir şirket olarak ürünlerinizi belirleyerek satış stratejinizi hazır hale getirmelisiniz.

Püf Noktası: Amazon diğer pazaryerlerinin sunduğu farklı satıcı desteklerine benzeyen bir marka büyütme modeli ile satıcıları destekler. Amazon bir satış ortağı olarak gördüğü satıcıların, markalarını büyütmelerini sağlayacak ‘Amazon Lojistik’ desteğiyle dünya çağındaki tüm Amazon müşterilerine kolayca ulaştırmanızı sağlar. Ayrıca yine bu uygulamayla ücretsiz depolama, ücretsiz kaldırma ve ücretsiz iade işlemlerinden kolayca yararlanabilirsiniz. Daha fazla bilgiyi bu sayfadan alabilirisiniz.

Satıcı başvurusu için kayıt oluşturmalı ve aşağıdaki bilgileri eksiksiz olarak Amazon’a iletmelisiniz.

  • İşletme e-posta adresi
  • Ödeme yapılabilecek aktif bir kredi kartı
  • Yasal kimlik bilgileri (birincil irtibat kişisi için)
  • Şirket yasal kayıt bilgileri
  • Telefon numarası
  • Banka hesap numarası

Verdiğiniz bilgilerin doğruluğu onaylandıktan sonra Amazon Türkiye ve şirketiniz arasında bir sözleşme yapılacak ve bu sözleşmenin ellerine ulaşmasından sonra ‘Seller Central’ paneliniz kullanıma açılacaktır. Burada diğer pazaryerlerinden farklı olarak bir noktayı özellikle belirtmeden atlamamamız gerekiyor. Amazon’da satış, aylık üyelik modeliyle ilerleyen bir süreçle belirlenmiştir. Satış yapabilmeniz için Amazon’da Profesyonel Satış Planı Ücreti Aylık ₺99+KDV olarak belirlenmiştir.

Satıcı başvurunuz tamamlandıktan ve üyeliğiniz başladıktan sonra Seller Central panelinizden ürünlerinizi listelemeye ve satışa başlamaya hazır olabilirsiniz.

Seller Central ile;

  • Ürün envanterinizi yönetebilir ve ürün listelerini güncelleyebilirsiniz.
  • Mağazanıza özel işletme raporları alabilirsiniz.
  • Performansınızı izlemek ve geliştirmek için müşteri ölçüm araçlarını kullanabilirsiniz.
  • Satış ortağı destek ekibinden her an yardım talebinde bulunarak destek alabilirsiniz.

Seller Central paneli ile birçok öngörüye sahip olsanız da rakiplerinizle aranızdaki rekabeti görme şansına erişemezsiniz. Birçok pazaryeri platformu satıcılar üzerinde rekabeti diri tutmak ve müşteri memnuniyetini üst seviyelerde ilerletmek için kısıtlı bir panel yönetimi sunarlar. Özellikle buybox alanında yer alabilmek için sürekli takip ve ciddi bir zaman planına ihtiyaç duyarsınız. Ayrıca farklı pazaryerlerinde mağazalara sahipseniz bu durum ciddi bir zaman, iş yükü ve planlamaya ihtiyaç duyar.

İpucu: İşte tam da bu anda size yardımcı olabilecek buyboxlist ile pazaryeri platformlarındaki mağazalarınız için harika bir entegrasyon uygulamasını düşünmelisiniz. Neden mi? Ürünlerinizin otomatik fiyatlama takibinden, rakip analizi, sektörünüze uygun trend ürün araştırması, kapsamlı buybox analizi, tek tıkla faturalaşma ve daha birçok özellik ile zamanınızı, iş yükünüzü ve planlamanızı siz nasıl isterseniz o şekilde yürütür. Daha fazla bilgi için hemen bizimle iletişime geçin!

Amazon'da Satış Yapmak

Başvurunuz tamamlandıktan ve paneliniz açıldıktan sonra artık satış yapmaya hazırsınız. Bu noktada Amazon, satıcılar için ayrıntılı bir rehber ile mağaza sahiplerini bilgilendiriyor. Amazon’un sunduğu geniş imkanlar sayesinde artık geniş bir müşteri kitlesine hitap ederek ürünlerinizi listeleyebilir ve satışa başlayabilirsiniz.

Amazon, Türkiye e-ticaret sektöründe yeni bir oyuncu olsa da diğer pazaryerlerinden farklılaşan bir pazaryeri yaklaşımına sahiptir. Özellikle Prime adı altında sunduğu ve Prime üyelerini yararlandırdığı özel tekliflere sahip ürünler alıcıların bu ürünlere daha çok yönelmesini ve cazip indirim olanakları ile daha hızlı bir satış imkanı yakalamanız oldukça kolaydır.

Amazon’da Satış Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Amazon’da satış yaparken aynı diğer pazaryeri platformlarında olduğu gibi belirli ürün ekleme ve bir dizi nitelik kuralına sahiptir. Ürün boyutları, ürünün görselde bulunma yüzdesi, ürün başlıkları, ürün açıklamaları, vb. birçok kural Seller Central panelinden kolayca ulaşılabilirdir.

Ayrıca Amazon’un satıcı puanlama sistemi buybox gibi alanlarda bulunabilme durumunuzu direkt olarak eklediği için bu noktada da özellikle dikkat etmeli ve mümkün olduğunca müşteri memnuniyetini her şeyden önce olacak şekilde planlamalısınız.

Amazon Satıcı Puan Kriterleri:

  • Kusurlu sipariş oranı: hedef <%1
  • Gönderim öncesi iptal oranı (satıcı tarafından kargodan önce iptal edilen siparişlerin oranı): hedef: <%2,5
  • Geç gönderim oranı (tahmini kargoya veriliş tarihinden sonra gönderilen siparişlerin oranı): hedef: <%4

Eğer bu puanlama sisteminde belirtilen hedef kriterlerini karşılayamazsanız buybox gibi tüm satışlın %80’inin döndüğü bir alandan mahrum kalır ve ürün satışı ile ilgili ciddi sıkıntılara girebilirsiniz. Bu nedenle zamanlama, planlama ve satış stratejisi gibi başlıklarınızın satış öncesi, anı ve sonrasında işleyecek şekilde konumlandırılmış olması oldukça önemli bir yer tutar.

image

7 Günlük Ücretsiz Deneme Sürümünü Edinin

E-ticaretinizi üst düzeye taşımak için ücretsiz deneme sürümümüzü hemen kullanmaya başlayın.

Ücretsiz Dene
image
image