image
image
image

Trendyol Buybox Nedir ve Nasıl Olunur ?

Günümüzün rekabetçi dünyasında, rekabette üstünlük sağlamak esastır. Bunu yapmanın bir yolu da Trendyol Buybox olmaktır.

Trendyol Satın Alma Kutusu Nedir? Belirlenen algoritma metrikleri ile müşterilere maksimum fayda sağlayacak satıcıyı seçen ve bu satıcının ürününü yukarıya taşıyan bir sistemdir.

Ürün müşteri tarafından aranıp tıklandığında, Buybox kazanan satıcının ürünü ilk olarak açılır. Ürünü satan diğer satıcılar, satın alma noktalarına göre sayfanın alt kısmındaki "Ürünün Diğer Satıcıları" bölümünde listelenir.

Trendyol Buybox olabilmek için satış sayısı, müşteri memnuniyet oranı, yanıt süresi gibi çeşitli faktörlerin belirlediği algoritma metriklerinde yüksek puana sahip olmanız gerekir.

Bu alanlardaki performansınızı geliştirerek ve rakiplerinizden daha verimli hale gelerek Trendyol Buybox olma şansınızı artırabilirsiniz.

Buybox Nedir ?

Aynı ürünü satan farklı satıcıların sıralandığı bu yöntemde, platformların belirlediği kriterleri yerine getiren satıcılar bu alanda yer alabiliyorlar. Her platform için aynı olmasa da temel olarak mantığı hemen hemen her e-ticaret platformunda aynı olan buybox yöntemi ile daha fazla müşteriye ulaşmak mağazanızın bilinirliği açısından önemli bir faktördür.

Buybox Olmanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

buybox avantajlar dezavantajlar

Neredeyse tüm platformlar için buybox alanının tek bir kazananı yoktur. Sürekli değişken olan bu alan farklı platformlar içinde temelde aynı olan kriterlerin değişkenliği ile sürekli yer değiştirir. Ancak sürekli olmasa bile ürünlerinizin buybox alanında yer almasını sağlamanız, satışlarınızın artması ve dolayısıyla daha fazla kazanç elde etmenizi sağlayacak yegane unsurlardan birisidir. O halde şimdi buybox alnında bulunmanın avantajlarına ve dezavantajlarına kısaca göz atalım;

Avantajlar

  • Buybox alanı olan bir ürün yüklediğinizde hızlıca satışa başlayabilir ve rakiplerinizin durumlarını gözlemleyerek ona göre pozisyonunuzu alabilirsiniz. Hızlı bir satış deneyimi sunar.
  • Buybox alanı olan ürünlerde genelde müşteri değerlendirme sayıları yüksektir. Bu da ürün incelemesi olmayan bir ürüne nazaran daha çok satış yapabileceğiniz anlamına gelir.
  • Ürününüzün diğer satıcılarla olan rekabetlerini görebilir ve böylece fiyat optimizasyonu gerçekleştirerek satışlarınızı hızlıca artırmaya imkan sağlarsınız.

Dezavantajlar

  • Stoğunuzda bulunan, yatrım yaptığınız ve satışına güvendiğiniz bir ürünün birçok satıcı tarafından satıldığını görebilirsiniz. Ancak fiyatlama konusunda erişemediğiniz bir maliyet oluşursa satışınız zorlaşabilir ve ürün fiyatınızın yüksekliği nedeniyle müşteriler tarafından tercih edilme olasılığınız düşebilir.
  • Ürününüz birçok satıcıya göre çok iyi bir fiyat etiketine sahip olabilir. Ancak bazı platformlarda uygulanan algoritmik rotasyon nedeniyle buybox alanında bulunacağınız süreler kısa olabilir. Doğal olarak satışlarınız bu durumdan etkilenecektir.
  • Değerlendirmeye giren kriterlerden birçoğunu tamamladınız ama operasyonel olarak sıkıntı çektiğiniz bazı dış kaynaklı durumların satıcı puanınızı etkilediğini düşünelim. Elinizde olmayan sebeplerden buybox alanından alt sıralara doğru düşebilir ve böylece satışlarınızın istediğiniz seviyeye gelmesi zaman alabilir.

Buybox'ı Etkileyen Metrikler

  • Ürünün fiyatı

    Buybox üzerinden eklediğiniz ürünün fiyatı en başta gelen sıralama faktörüdür. Örneğin rakibiniz 209TL ile bir ürünü satarken siz 208TL'ye fiyatınızı güncellerseniz, diğer kriterleriniz yakın veya benzerse buybox sıralamasında ilk sıraya yerleşmeniz muhtemeldir.

  • Satıcı puanı

    Trendyolda satış yapan mağazaların çeşitli kriterlere göre kazandığı puanlama sistemine satıcı puanı denir ve buybox olabilme sıralamasını ürün fiyatından sonra en çok etkileyen faktördür. Ancak yine de burada bir parantez açalım; müşterilerin alışveriş esnasında ve sonrasında yaşadıkları tecrübelerde ayrıca önemlidir ve buybox sıralamasını etkiler.

    Trendyol, buybox sıralamasında turuncu olan satıcıları alt sıralara doğru iterken, kırmızı olan satıcılara buybox alnında yer vermez. Bu nedenle belirlenen kriterlerin takibi ve işleyişi satıcı olarak üzerinde durulması gereken önemli görevlerdendir. Ayrıca Trendyol buybox alanında satıcıların düzenlediği kampanyaların derinliği ayrı bir önemdedir. Mantıklı kampanyalarla (Örn. 200₺'ye 20₺ indirim) buybox alanında kendinize yer edinebileceğinizi unutmamalısınız. Tabi ki diğer kriterleri atlamadığınız sürece.

  • Hızlı teslimat seçeneği

    Kargo gönderim sürenizi 1 gün olarak işaretlediğinizde ve bu kargolama süresinde gecikmeler yaşamadığınız taktirde, belirli bir süre içerisinde Trendyol sizin mağazanızı Hızlı Teslimat olarak işaretler. Bu buybox sıralamanızı ciddi şekilde etkiler.

  • Kargo bedava seçeneği

    Bunu kampanya bazında veya manuel olarak işaretleyebileceğiniz seçenekler ile yapabilirsiniz. Müşterileriniz için çok önemli olan Kargo Bedava seçeneği, ürün sıralaması için önemli bir faktördür.

  • Üründe bulunan diğer kampanyalar

    200₺ üzeri 20₺ indirim gibi kampanyalar oluşturarak sıralamanızda artış sağlayabilirsiniz. Burada kampanyanın niteliğide önemlidir.

  • Operasyon statüsü

    Statü durumları, Satıcı Puanında olduğu gibi önemlidir. Hem müşterinin güvenerek ürünü sizden almasını sağlar hemde sıralamada sizi üst sıralara taşır. Turuncu renk sırlamada altlara doğru düşer, Kırmızı renk sıralamaya dahil edilmez.

Trendyol buybox alanı kriterleri temelde tüm platformların kullandığı kriterlerle benzerlik gösterse de kendine göre oluşturduğu buybox kriterlerine sahiptir. Trendyol buybox için kullandığı algoritma metrikleriyle müşterilere maksimum fayda sağlayan satıcıların o üründeki buybox alanında yukarı çıkması üzerine kurulu bir mantıkla ilerler. Sonuç olarak tüm platformlar gibi müşteri memnuniyeti Trendyol için de buybox alanını etkileyen faktörlerin başında gelir.


Buybox'a Dahil Olabilme Kuralları Nelerdir?

Trendyol, ürünlerin Trendyol buybox alanında yer alabilmesi için Hepsiburada'da olduğu gibi belirli hukuki kuralların olduğunu açıklar. Bu kurallar; markanın sahibi veya yetkili satıcısından temin edilmesi ve ürünün ait olduğu markaya uygun listelenmesidir.


Hangi Platformlardan Buybox Olunabilir?

nasil buybox olunur

Türkiye'de Buybox yöntemini kullanan e-ticaret platformları şöyledir; Trendyol, Hepsiburada, n11 ve Amazon. Rekabetin gerçekten üst seviyede yaşandığı bu platformlarda buybox konusunda yapacağınız her türlü olumlu adım, satışlarınızın artmasına, pazaryerlerinde marka bilinirliğinizin oluşmasına ve e-ticaret sektöründe bir yıldız olmaya giden yolculuğa adım atmanızı sağlar.

Her ne kadar bu platformlar size bir yönetici paneli sunsa da buybox sıralaması ve durumunuz hakkında bilgi almazsınız. Bu nedenle güvenilir bir üçüncü taraf yazılım çözümüyle rekabeti canlı hale getirir ve sattığınız her ürün için her açıdan harika öngörülere ve bilgilere sahip olursunuz.

Buyboxlist konusunda uzman ve profesyonel bir ekip tarafından tam olarak bu sebeplerle sizler için hazırlandı. Sektör lideri referanslarımıza göz atarak kararınızı hemen şimdi verebilirsiniz.


Otomatik Fiyatlandırma ve Fiyat Takibi

Sizin yerinize satış yapan, fatura kesen bir sistem isterseniz otomatik buybox fiyat takibini önerebiliriz. Rakibiniz sattığınız ürünü 155TL'ye çekti, sistem anında 154.99'a çeksin. Hem ürünün satıcısı siz olun, hem en kârlı şekilde ürünü satın. Bu sayede sattığınız ürünün satış potansiyeline göre %200-%400 arası satış artış hacmi yakalayın.

Sistem nasıl çalışır ?

Trendyol ve Hepsiburada üzerinden sattığınız ürünlerin tamamını entegre olarak sisteme çekerek ve otomatik fiyatlandırma yapar. Rakiplerinizin fiyatlarını inceler ve alt limitlerinizin altına düşmeden satabileceğiniz en yüksek fiyattan ürünlerinizi satmanızı sağlar. Otomatik fiyat takibi ile siz uyurken bile fiyatlarınız en kârlı fiyatlara güncellenir.

Trendyol ve Hepsiburada için Fiyat Takibinin Önemi

Fiyatlarınız hem yukarı hemde aşağı yönlü olarak en kârlı olacak şekilde güncelleneceğinden dolayı, sizin yerinize tüm işlemleri kendisi yapar. Buybox otomatik takip aracı ile birlikte satışlarınız çok ciddi oranda artar, personel maliyetiniz ciddi oranda düşer.


Trendyol Kataloğundan Ürün Ekleme

Katalogdan ürün eklemenin çok kısa ve kolay yöntemleri mevcut.

Sırasıyla:

  • Trendyol satıcı panelinize buradan giriş yapın
  • Ürün sekmesinden > Trendyol kataloğundan ekle
  • İlgili çıkan ekrandan ürün adı, ürün linki veya barkodu ile ürününüzü bulun
  • Ardından stok ve fiyat bilgisini girerek direk satışa başlayın

Tedarik Edememe

Tedarik edememe durumu söz konusu olduğunda hem maddi olarak bir ceza ödersiniz hem mağaza puanınızda ciddi düşüşler olur. Haftalık olarak hesaplanan mağaza puanı metriklerinde tedarik durumu çok önemlidir.

Bunun için erken tedarik edemeyeceğiniz ürünleriniz varsa, kargo tedarik sürenizi uzatmanızı öneririz.

Sonuç

Buybox, Amazon'un e-ticaret sektörüne kazandırdığı bir sistem olarak bugün dünyada birçok pazaryerinde uygulanan bir yöntem olarak popüler bir satış yöntemidir. Bugün popüler pazaryerlerinde yapılan tüm satışların neredeyse %80'i buybox üzerinden yapılıyor.

Sonuç olarak Trendyol, Hepsiburada, n11 ve Amazon gibi pazaryerlerinde satış yapmaya çalışıyorsanız ve buybox alanındaki rekabete katılamıyorsanız satış yapma şansınız oldukça düşük olacaktır.

Trendyol satışlarının büyük kısmını buybox alanından gerçekleştirdiği için satıcıların sunduğu avantajlı ürünleri dijital reklam ağlarında (Google, YouTube, vb.) sergilemeyi de sağlayan ekstra bir destek sunar.

Sonuç olarak bu kadar farklı kriterin olduğu buybox alanında rekabet ister istemez kaçınılmaz bir hal alacaktır. Bu nedenle zamanınızı iyi kullanmak adına Trendyol için entegre bir sistem kullanmak rakiplerinizi geride bırakabileceğiniz bir avantaj sunacağını unutmamanız gerekiyor.

image

7 Günlük Ücretsiz Deneme Sürümünü Edinin

E-ticaretinizi üst düzeye taşımak için ücretsiz deneme sürümümüzü hemen kullanmaya başlayın.

Ücretsiz Dene
image
image