image
image
image

Amazon'da Buybox Nasıl Olunur?

Amazon'un bir e-ticaret platformu olarak geçmişi çok eskiye dayanıyor. Bu popüler sistemin yaratıcısı olarak seneler içerisinde buybox mantığını, kendine göre şekillendirdi ve satıcılar arasındaki rekabeti hem etkili hem de en iyi fiyatı sunma amacıyla alıcıların kullanımına sundu.

Her ne kadar Türkiye'de yeni bir platform olarak e-ticaret sektöründe kendini gösterse de marka bilinirliği sayesinde alıcıların tercih ettiği bir platform olarak popülerliği Türkiye'de gitgide artmaya başladığını söylesek abartmış olmayız.

Amazon'da Buybox nasıl olunur sorusunu açıklamaya başlayalım.

Birden fazla Amazon satıcısı aynı ürünü aynı anda satmaya başladığında ister istemez bir rekabet ortaya çıkacaktır. O halde satıcılar için en büyük başarı faktörlerinden birisi, Amazon Buybox alanını domine etmeye çalışmak veya ilk tercih edilen satıcı olmaktır.

buybox avantajlar dezavantajlar

Amazon buybox, ürün sayfasında görüntülenir ve alıcılar için alışveriş yapmanın en hızlı ve en kolay yollarından birisidir. Buybox'da görünen fiyat etiketi, Amazon'da bu ürün için mevcut olanların en iyisi olduğuna inandığı fiyat teklifidir. Buybox, ürün sayfasının sağ üst köşesinde bulunur ve hemen altında bir "Sepete Ekle" düğmesi içerir. Böylece Amazon müşterilerini söz konusu satıcıdan seçtikleri ürüne en iyi fiyat etiketi koyan satıcının ürününü satın almaya teşvik eder. Ürünü sunan diğer tüm satıcılar mağaza adlarıyla listelenir ve satış fiyatları (aynı diğer platformlarda olduğu gibi) buybox altında gösterilir.

Bir Amazon Buybox alanında yer almanın önemi, Amazon satışlarının %85'inin özel olarak buybox üzerinden yapılmasından ileri gelmektedir. Amazon, 2019 tatil sezonunda dünya çapındaki müşterilerin %82'si kadarının akıllı telefon üzerinden alışveriş yaptığını ve her yıl bu alışveriş biçiminin popülaritesinin giderek arttığını gözlemlediğini bildiriyor (Tabi ki o dönemde alınan istatistikler pandemiyle birlikte öngörülen istatistikleri yerle bir ettiği için artık bunun sayısal anlamda potansiyel olarak ne kadar önemli olduğunu anlatmamıza gerek olmadığını düşünüyoruz.)

İpucu: Tam da bu noktada ek bir bilgi sunalım. Amazon buybox alanında düzenli olarak 24 saatte bir rotasyon uygular. Buradaki amaç; tüm satıcıların eşit şekilde buybox alanına dahil olmasını sağlamaktır.

Amazon, Buybox formülünü geliştirirken, buybox'ı yalnızca makul bir fiyat sunan doğrulanmış ve güvenilir perakendecilerin kazanmasını sağlamayı amaçlar. Sonuç? Amazon'da başarılı satışlar ve alıcılar için onları tekrar satın almaya teşvik eden olumlu bir deneyim ortaya çıkar. Buybox deneyimi bugün dünyanın neredeyse popüler bütün pazaryeri platformlarında uygulanan başarılı bir sistem olarak literatürdeki yerini almıştır.

Amazon Seller Central ismiyle adlandırdığı satıcı yönetim panelinde satıcıların başarıları ve buybox alanında (rekabetteki ürünlerde) “Öne Çıkan Teklif” alanında yer almalarını sağlayacak bazı kriterler sunar.

buybox avantajlar dezavantajlar

Bu kriterler şöyledir;

Amazon, müşteri odaklı çalışma stratejisini sattığı her üründe ya da satıcıda görmek istediği için belirli hizmet standartlarını satıcıların temel istatistiklerine bakarak sağlamaya çalışır.

  • Kusurlu sipariş oranı (satıcının müşteri hizmetleri standardının ölçüsü olarak değerlenidirilir) Buradaki hedef: %1'in altında olmalıdır.
  • Gönderim öncesi iptal oranı (satıcı tarafından kargodan önce iptal edilen siparişlerin oranı ile değerlendirilir) Buradaki hedef: %2,5'in altında olmalıdır.
  • Geç gönderim oranı (tahmini kargoya veriliş tarihinden sonra gönderilen siparişlerin oranı ile değerlendirilir) Buradaki hedef: %4'ün altında olmalıdır.

Amazon'da satışa başlamadan önce tabi ki başarılı bir ürün listelemesi, bu temel istatistik değerlendirmesiyle birlikte buybox olabilme şartları arasında yer almaktadır.

Bu nedenle ürününüzün;
  • Varsa varyasyonlarını (renk, beden, vb.) tam olarak girmeniz gerekir.
  • Görsellerinizin en az 500 x 500 piksel boyutunda (daha kaliteli liste kayıtları için 1000x1000 piksel önerilir) ve düz beyaz bir arka plana sahip olması istenir. Ayrıca ürün görselin en az %80'ini kaplamalıdır.
  • Ürün barkodlarını es geçmemelisiniz. Amazon ürün yelpazesindeki tüm ürünler için bu bir zorunluluktur.

Her ne kadar temelde kriterler aynı gibi görünse de Amazon'un tamamen kendi belirlediği kriterleri uygular ve uygun bir fiyat etiketine sahip olabilirseniz, platformda buybox alanında “Öne Çıkan Teklif” olmanız kesinlikle zor değildir. Tabi ki tüm bu detayları farklı pazaryerlerinde satış yapan birisi olarak atlamamayı dilersiniz. Ancak her pazaryerinin kendi kriterlerini takip ederken bir de rakiplerinizle rekabet etmeye girişirseniz, zamanınızın büyük kısmını bu platformlarda zaman geçirerek harcamak zorunda kalırsınız.

İpucu: İşte tam da bu nedenle geliştirilen Buyboxlist, yaşadığınız tüm zaman sorunlarını çözebilir, daha fazla satışın kapılarını kolayca aralayabilirsiniz. Hangi ürünü satacağınız konusunda yaşadığınız karmaşayı sizin için aşar ve size satabileceğiniz popüler ürünlerin bir listesini sunar. Buyboxlist'e sahip olmanız demek, işinizin hiç uyumayan bir takipçisi olması demektir. Buyboxlist hakkında daha detaylı bilgi almak, 7 günlük demo talebinde bulunmak ve fiyatlarımıza göz atmak için web sitemizde gezintiye çıkabilirsiniz.

image

7 Günlük Ücretsiz Deneme Sürümünü Edinin

E-ticaretinizi üst düzeye taşımak için ücretsiz deneme sürümümüzü hemen kullanmaya başlayın.

Ücretsiz Dene
image
image