image
image
image

Varyant Nedir?

Ürün varyantları, renk ve beden gibi farklı özelliklere sahip bir ürün, çeşitleriyle birlikte tek bir ürün sayfasında gruplandığında kullanılır. Özellikle Amazon pazarında bunlara ebeveyn ve çocuk ilişkileri de denir. Ebeveyn asıl üründür ve çocuklar varyantlardır.

Ürün varyasyonları oluşturmanın birçok faydası vardır ancak bildiğiniz gibi pratikte bunu yapmak zor olabilir. Örneğin, ebeveyn olarak pamuklu bir gömlek varsa, çocuk mavi pamuklu bir gömlek, küçük bir pamuklu gömlek veya küçük bir mavi pamuklu gömlek varyant olarak kabul edilebilir.

Ürün varyantları, müşterilerin birbirinden biraz farklı olan ürünleri aramasını ve karşılaştırmasını kolaylaştırarak müşteri deneyimini iyileştirmenin bir yolu olarak oluşturuldu.

İpucu: Ürün varyantı sistemini kullanırken rakipleri doğru analiz etmek son derece önemlidir. Buyboxlist tarafından sunulan yapay zeka fiyat takip sistemleri ve gelişmiş rakip analizi yöntemleri sizlere bu alanda önemli bir üstünlük sağlayacaktır!

varyant nedir

Ürün Varyantı Nedir?

Ürün varyasyonlarını eklemeden önce, bunların bir listelemede nasıl oluşturulduğunu anlamak önemlidir. Ebeveyn listesi, alt ürünleri barındıran ve bir varyasyon seçilmeden satın alınamayan bir yer tutucu liste görevi görür. Amazon Marketplace'te değil, yalnızca Seller Central arama sonuçlarında görüntülenebilir. Child listesi olarak görülen ürünler ana listeyle ilgilidir. Üst öğenin altında listelenen birkaç alt ürün olabilir ve bunlar temaya göre farklılık gösterir.

Tema ise alt ürünleri birbirinden ayıran şeydir. Amazon listelerinde boyut, renk, koku, lezzet, ağırlık ve paket boyutu gibi çeşitli tema türleri vardır.

Amazon’da Varyant Oluşturmanın Avantajları

Arama sonuçlarının derinliklerine gömülmüş ürünleriniz varsa, onları daha görünür hale getirmenin bir yolu onları çeşitlendirmektir. Düşük performans gösteren ürünleri daha yüksek performans gösteren ürünlerle eşleştirmek, pazardaki potansiyel alıcılar tarafından daha keşfedilebilir olmalarına yardımcı olacaktır. Varyasyonlarla görünürlüğü artırdığınızda ve dönüşümleri iyileştirdiğinizde, listelerinizin Amazon arama algoritması ile başarılı olmasına yardımcı olur, daha fazla incelemeyi teşvik eder ve sonuç olarak pazardaki varlığınızı pano genelinde geliştirir.

Bir listelemedeki çeşitli ürünler, bir kullanıcının dikkatini çekme sürenizi artırır. Örneğin, listelemelerinde diğer renkleri ayırdığınız için liste kaydındaki tek seçenek kırmızı bir karıştırıcıysa, bir müşteri mutfağı için bu seçeneği beğenmeyebilir ve liste kaydınızdan geri dönebilir. Arama sonuçlarına geri döndüğünüzde, başka bir listelemeniz yerine bir rakibin ürününü seçebilirler. Varyasyonları kullanarak müşterileri sayfada daha uzun süre tutabilirseniz, bu, bir müşterinin girişinizde dönüşüm gerçekleştirme şansını artırır.

Ürün Varyantı İçin En İyi Uygulamalar

Varyasyon temalarını akıllıca seçin. Bildiğiniz gibi; ürünlerinizi boyut, renk veya ağırlık gibi organize edebileceğiniz birkaç tema vardır. Sattığınız ürünler bu temalardan birine veya birkaçına dahil olmalı veya varyasyon olarak kabul edilmemelidir. Listelerinizin temaların kullanımı yoluyla stratejik organizasyonu, müşterilerinizin satın alma sürecinde kafaları karışmadan veya hayal kırıklığına uğramadan siparişlerini daha iyi seçmelerine ve özelleştirmelerine yardımcı olacaktır.

Kullanıcı deneyimini test ederek varyasyon karışıklığını ortadan kaldırın. Müşterinizin varyasyonlarınız arasında ne kadar iyi gezinebileceğinden emin değilseniz, liste kaydınızın kullanıcı deneyimini test edin. Resim ve açıklamaları kullanarak her bir varyasyon arasındaki farkları kolayca anladığınızdan emin olun. Listenizde ikiden fazla temanız varsa, bir öğenin boyutunu, rengini veya ağırlığını seçerken herhangi bir karışıklığın ortaya çıkmadığından emin olun. Ayrıca, üst düzey rakiplerinizin ne yaptığını kontrol edin ve varyasyonlarını nasıl kurduklarını görün.

Müşteri Deneyimini Unutmayın!

Müşteri deneyimini kabul etmek başarıya götürür. Varyasyon oluşturma sürecinin her adımında müşterinizi düşünmek çok önemlidir. Gezinmesi kolay ve karışıklığı azaltan varyasyonlar oluşturmak, alışveriş yapanlara iyi bir müşteri deneyimi sağlayacaktır. Bir müşteri yanlış yönlendirildiğini hissederse, bu durum kötü yorumlara neden olabilir.

Örneğin, liste kaydınızda belirli bir varyasyonun satın alınmasıyla birlikte bir aksesuar sunuyorsanız, aksesuarın yalnızca bu seçime dahil olduğunu ve başka bir varyasyon olmadığını belirttiğinizden emin olun. Aksi takdirde müşteri bu bilgileri kaçırabilir ve olumsuz bir deneyim yaşayabilir.

İpucu: Buyboxlist tarafından sunulan sipariş ve kargo yönetimi imkanları müşteri deneyimini olabilecek en yüksek seviyede tutabilmeniz adına ihtiyacınız olan tüm fırsatları sunacaktır.

Varyantlar Üretirken Nelerden Kaçınmalısınız?

Çok incelenen varyasyonları, performanslarını artırmak için zayıf olarak derecelendirilenlerle eşleştirmek Amazon'un politikasına aykırıdır. Bu, Amazon Marketplace'te kabul edilebilirdi, ancak satın alımlarından memnun olmayan müşterilerden gelen şikayetler üzerine Amazon, tüm varyasyonlar için yorumları birleştirmek yerine her varyasyon için incelemeleri göstermeye karar verdi.

Amazon satıcıları bu taktiği kullanarak artık kötü yorumları "düzeltemeseler" de, müşteriler her varyasyonun tam bir resmine sahip olduklarında daha iyi bir deneyime sahip olacaklar. Örneğin, "lavanta" kokusunun çok hafif olduğunu ve "nane"nin güçlü olduğunu bilmeleri daha faydalıdır, böylece bilinçli bir karar verebilirler ve ürünlerinizden daha iyi keyif alabilirler.

image

7 Günlük Ücretsiz Deneme Sürümünü Edinin

E-ticaretinizi üst düzeye taşımak için ücretsiz deneme sürümümüzü hemen kullanmaya başlayın.

Ücretsiz Dene
image
image